Design and tech as a force for good at Nextview.

Huub Waterval Nextview

“Het allerspannendst was het moment dat je je realiseert dat het anders moet.” Huub Waterval, CEO van het nieuwe bedrijf Nextview, wil internationaal. ‘Nieuw’ is overigens relatief, 8 jaar geleden startte hij het bedrijf The Next View, dat SAP implementaties deed voor allerlei Nederlandse organisaties. Het bedrijf groeide hard, deed overnames en lanceerde een aantal eigen IT-producten. In 2017 was het met een paar mensen gestarte avontuur uitgegroeid tot een holding (We Accelerate People Group) met daaronder drie bedrijven en ruim honderd medewerkers. Klaar om flink verder te groeien in én buiten Nederland. “Groei om de groei inspireert ons niet. We hebben als organisatie een verantwoordelijkheid naar de planeet en de maatschappij. Daarom zijn we B Corp geworden.” B Corps zijn bedrijven die de hoogste standaarden hanteren voor hun transparantie en verantwoordelijkheid op het gebied van maatschappij en milieu.

Nextview? Het lachertje van België

“Als je je dienstverlening moet exporteren met drie merken, dat werkt natuurlijk niet.” De geplande uitbreiding naar België had een strategische heroriëntatie nodig. “Anders worden we het lachertje van België. Dat is met geen goed verhaal recht te praten.” Daarom schreef Huub een notitie om alle bedrijfsonderdelen te rebranden naar één bedrijf en één merk. Alle medewerkers komen in dienst van één organisatie en ook de aandeelhoudersstructuur gaat op de schop; alle aandeelhouders worden eigenaar van het grotere geheel.

Na een aantal verkennende gesprekken besloten Huub en Jeroen Schaling, de marketing chief, met BR-ND te willen samenwerken. De klik was er meteen en ook in de voorgestelde aanpak kon iedereen zich vinden. Kenmerkend in de samenwerking? Beide partijen werken volgens de design thinking aanpak, waarbij empathie het uitgangspunt is en er iteratief wordt gewerkt; we verkennen de opties en prototypen de mogelijkheden. Gezamenlijk maken we keuzes en gaan we door. Convergeren en divergeren. En altijd in co-creatie. Een sociaal proces.

Purpose driven

Een belangrijk onderdeel van de klik was de wens om ‘purpose driven werken’ door te laten dringen in de vezels van de organisatie.  Het leiderschap was wel doordrongen van de maatschappelijke rol die een technologie consultancy zou kunnen nemen. Hoe je met elkaar, je klanten en je partners omgaat, wat je bijdraagt aan een betere wereld, aan de lokale community, hoe je anderen inspireert ook hun verantwoordelijkheid te nemen. Sinds hun B Corp certificatie is de organisatie partner geworden van Plastic Whale, Design Week @ School en hebben zij specifieke projecten op het gebied van duurzaamheid gesteund met hun expertise and skills. Maar uiteindelijk heeft zo’n ambitie pas echt kans van slagen als de mensen die het werk doen er ook in geloven. Hun gedrag is doorslaggevend. Deze wens pastte perfect bij de ambitie van BR-ND: de wereld mooier maken door mensen in organisaties in beweging te brengen om hun talenten betekenisvol in te zetten. De ontmoeting met We Accelerate People bevestigde het idee om zelf ook B Corp te worden.

“Het voelde als een teken dat we niet wilden negeren.” Kim Cramer en Alexander Koene van BR-ND waren de afgelopen jaren al meerdere keren naar B Corp events geweest. “Het verhaal sprak ons aan en we wilden ons omringen met mensen die hetzelfde geloven als wat wij doen. Namelijk dat het anders kan, menselijker, eerlijker en beter voor onze leefomgeving. Maar steeds stelden we de definitieve beslissing om ons te laten certificeren uit, omdat we te druk waren met andere zaken. Beetje slap overigens, maar zo gaat het nu eenmaal. We zijn blij en trots dat we onszelf na een strenge assessment sinds februari 2018 ook B Corp mogen noemen.”

“12 januari is het feest!”

Bij de meeste opdrachtgevers moeten we ambities bijstellen en behoeft de deadline een realiteitscheck. Dit heeft alles te maken met agenda’s, bureaucratie en besluitvormingsprocessen. Zo niet bij de mensen van We Accelerate People. “Boy, did they accelerate! ‘12 januari is de launch party gepland, redden jullie dat?’ was de vraag. Onder de voorwaarde dat het alleen zou lukken als zowel projectcoördinatie als besluitvorming aan klantzijde superefficiënt zouden zijn, zijn we de uitdaging aangegaan. Ongelooflijk hoe gemakkelijk het proces vervolgens verliep. Dat had alles te maken met een groot vertrouwen in elkaars skills, talenten en professionaliteit.” Niet lang na het eerste kennismakingsgesprek ging onder de noemer ‘Feel IT 2025’ het traject van start.

Alle medewerkers werden tijdens een kick off sessie door Huub uitgenodigd om mee te doen aan het vormgeven van het merk voor de nieuwe organisatie: Nextview. De naam was bepaald, maar het verhaal en het design moesten samen ontdekt worden. Diezelfde week vulden alle medewerkers de BR-ND Insider in, een online merkbeleving waarin iedereen meningen en ideeën over de huidige merken en het toekomstige merk kwijt kon. Een schat aan inzichten die werden meegenomen in de creatiefase. Tijdens de BR-ND Kitchen bouwde een representatie van de organisatie de fundamenten van het merkverhaal aan de hand van de 23plusone methode. Ook werd met elkaar aan het design van het nieuwe merk gewerkt. De achterblijvers konden elke stap in het proces live volgen via Yammer. Tijdens de Kitchen, maar ook daarvoor bij de resultaten van de Insider, kon iedereen commentaar geven. Zelfs bij de design scenario's die later in het proces werden geschetst, werd iedereen online gevraagd vragen en opmerkingen te plaatsen. Zo ontstond een collectief gedeelde drive en nieuwsgierigheid naar iedere volgende stap. Kim: “Konden we ieders wensen vervullen? Nee. Rekening houden met alle smaken? Zeker niet. Maar we konden wel iedereen enthousiasmeren voor het open en uitnodigende proces waarbij ieders input gelijkwaardig was en serieus genomen werd.”

Samen doen

En toen was het 12 januari. In de Kookfabriek in Amsterdam werd Nextview gepresenteerd aan alle medewerkers en hun partners. En daarna ging iedereen koken. Dit keer niet met inzichten en emotionele drijfveren, maar met echte, eetbare ingrediënten. Tijd voor verbinding in de keuken en aan tafel. En daarna de dansvloer op. Met een mooi nieuw merk en een veel eenvoudiger merkportfolio kan Huub vol energie de start in het buitenland maken. Hoe kijkt hij terug op de rebranding? “Er waren dingen waarvan ik dacht die moeten zo blijven. Daarvan ontdek je dat het een proces is om het los te laten en niet meer vast te houden aan het verleden. We hebben iedereen er op zoveel mogelijk manieren erbij betrokken. Als je de juiste mensen om je heen hebt en je laat iedereen vrij in wat ze kunnen bijdragen, dan kan het eigenlijk alleen maar goed gaan.”

Stel je vraag aan de mensen van Nextview of van BR-ND People.

Alexander Koene

I am a creative entrepreneur dedicated to enhancing our experience on Earth. My mantra is simple yet powerful: "Being happy, while doing good!" I founded BR-ND People and invented the 23plusone method with my business partner Kim Cramer.

https://www.br-ndpeople.com
Vorige
Vorige

Summertime is learning time

Volgende
Volgende

Visionaire leiders en betekenisvolle merken?