Nieuws & inspiratie.
Ontvang onze onregelmatige nieuwsbrief!
Van liefde voor je poes naar de maatschappij.
Is er steeds meer maatschappelijk onrecht of was het er altijd al? Zien we er de laatste tijd meer van door alle open en sociale communicatiekanalen? Opmerkelijk is dat grote merken steeds vaker openlijk positie nemen tegen discriminatie, racisme en ander onrecht.
Wonderful Indonesia
Wonderful Indonesia, het land waar mijn roots liggen. Waar mijn ouders opgroeiden tot ze op 10 en 12-jarige leeftijd met de boot naar Nederland verhuisden. Een ongelooflijke reis, zeker vanuit deze moderne tijd bekeken. Zonder ooit buiten Java gereisd te hebben, zonder via social media al van alles te weten over hun nieuwe thuisland, gingen ze noodgedwongen het avontuur aan, die twee gezinnen waarin zowel mijn vader als mijn moeder tot de kleintjes behoorden.
Baas in Contact monitor - over gelukkige medewerkers
Gelukkige en tevreden klanten door gelukkige en tevreden klantcontactmedewerkers. Het klinkt logisch. Toch zijn er grote verschillen in de manier waarop bedrijven hun klantcontactcentra inrichten en organiseren. Hoe zij deze afdeling waarderen en medewerkers stimuleren om het beste uit zichzelf te halen en het beste voor hun klanten te bieden.
Our new team mate
Danishwara Nathaniel, you can call him Dan, is a recent graduate from Amsterdam University College. He just obtained his Bachelor's degree in Social Sciences. His interests in Sociology and Anthropology can be a research and problem-solving tool in emotive branding issues. Being a researcher, Dan likes to read variety of books from different genre, theories, and nations. He is very much aware that reading is an essential part of producing knowledge; a window to a new world.
We hired a hockey nerd to help out Alexander!
Ezra Bakker is a field hockey nerd, storyteller and still studying Communications in Rotterdam. Working on his thesis at 23plusone to finally graduate in February of next year. During his time as a student he actively is coaching and training field hockey players of all ages. Even when the season is over this nerd doesn’t stop teaching youngsters how to play the game he loves.
We moeten veel meer vrijen, dansen en rennen
Happiness is maakbaar. Je kunt er zelf veel aan doen. Zelfs als het door omstandigheden even tegen zit, kun je er voor zorgen dat je je snel weer beter voelt. Door te vrijen, dansen of rennen komen er sapjes in je brein waardoor je je happy voelt. Die 'happy juices' gaan je hele lichaam door. Elke cel wordt er gelukkig door. Positieve initiatieven maken blij.
Natuurmonumenten een organisatie in beweging
Een nette meneer in een grijze jas. Zo werd het merk Natuurmonumenten omschreven. Door het publiek, maar vandaag ook door Wieger van Beek, brand manager bij Natuurmonumenten, die ons uitlegt wat het beeld is dat veel mensen hebben van de natuurorganisatie. Het is april 2014. ‘Ons’ zijn Alexander Koene en Kim Cramer van BR-ND. We worden ingewijd in de successen en uitdagingen van Natuurmonumenten. De organisatie is in transitie. Wieger en zijn collega Simone Lubbers (samen gaan zij over ‘het merk’) vertellen ons over de vragen waar de vereniging voor staat. De grote merkvraag is...
Hoe ver ga jij met verleiden? Waar trek jij de lijn?
Waar trek jij de lijn als het gaat om onbewuste beïnvloeding? Marketing is een vakgebied van mensen die aan de succeskant van de maatschappij leven. Vlotgebekte professionals die overtuigend hun ideëen verkondigen, slimme strategiëen presenteren, niet wars zijn van experimenten met nieuwe technieken en over het algemeen goed op de hoogte van wat er in de wereld te koop is.
Zo wil Natuurmonumenten weer aantrekkelijk worden
‘Vermindering van overheidssteun dwingt ons in de richting van de klant’
Natuurorganisatie Natuurmonumenten bouwt aan een frissere en vooral relevantere uitstraling. ‘Niet dat het slecht ging met Natuurmonumenten, maar het is tijd voor een scherpere stellingname’, aldus Wieger van Beek, brandmanager van Natuurmonumenten.
Help, wat nu te doen! Ik word toch niet links?
Vaak vragen onze opdrachtgevers naar het rendement van investeringen in merken. De vragensteller, meestal een ervaren manager op een hogere positie net onder de Raad van Bestuur, daagt ons dan uit te komen met een financiële onderbouwing om aan te tonen dat investeren in merken te rechtvaardigen is.
Purpose is echt geen onschulding merkenkunstje
Sterke industrialisatie en uitstoot van CO2 zorgt voor klimaatverandering; de temperatuur stijgt, watertekort komt vaker voor en voedsel wordt schaarser. De wereldbevolkingsgroei zet door, basis hygiene en gezondheid zijn een groeiende uitdaging. De kloof tussen arm en rijk vergroot alsmaar en roept vragen op over eerlijke verdeling van geluk en gelijke kansen voor iedereen. Deze misstanden zorgen voor bezorgdheid, onrust en activisme bij brede lagen van de bevolking, want de sociale media op onze mobieltjes doen hun werk steeds beter.
Waar gaat het met merkstrategie naar toe?
De wereld om ons heen verandert steeds sneller. Nieuwe technologie beinvloedt ons gedrag. Stonden we in de 18e eeuw nog het land te bewerken, in de 19e eeuw gingen we massaal de fabriek in. Tijdens de na-oorlogse groei kregen we televisies en keken we steeds meer naar reclame. Zo ontstonden grote vaak internationale merken. Inmiddels zijn we de fabrieken weer uit en verlenen we diensten. Het internet kwam in ons leven en zijn we mobiel, 24/7 met elkaar verbonden, delen we met vrienden en de rest van de wereld wat we doen, waarin we geloven en zijn we hard op weg naar ‘the internet of things’. De wereld om ons heen verandert, waar gaat dat met het merk naar toe?
De klant centraal met retail technology?
Vorige week had ik het genoegen samen met Alexander Koene naar Antwerpen af te reizen voor een bezoek aan het bedrijf van een oud-collega van hem. Het bedrijfsbezoek was heel interessant en de bourgondische lunch die daar op volgde onbeschrijfelijk lekker en bijzonder (iemand wel eens ‘hoppescheuten’ gegeten?), maar wat ik het meest indrukwekkend vond, was een rondleiding in ‘the loop’, een initiatief van het Belgische RetailDetail. the loop is een soort...
Hoe krijgt de bankier zijn reputatie weer terug?
Het afgelopen lange weekend was ik op vakantie bij mijn ouders. Samen met mijn broer en zoon een heerlijk paasweekend hoog in Franse alpen, verse sneeuw, zon, lekker even ver weg van mijn dagelijkse branding praktijk. Ook over de bizarre ontwikkelingen in de financiele sector. Het was mijn ouders opgevallen dat ik in mijn geschreven stukjes het af en toe niet kan nalaten uit te halen naar de financiele sector. 'Zou je dat nu wel doen? Het zouden jullie potentiele opdrachtgevers kunnen zijn’, vroeg mijn vader enigszins bezorgd.
ROI. Een concept zonder waarden?
Wint het rendementsdenken de strijd van het goed en kwaad? We leven gelukkig in een ‘vrije’ markt. Net zoals velen ben ik ervan overtuigd dat dit een waardevolle vorm van marktwerking is. De welvaart lijkt goed te gedijen bij een markt met gelijke kansen voor iedereen.
Het merkportfolio anno nu.
Eind december 2014. Mijn collega Alexander ontvangt twee brieven. De eerste valt op de mat op 29 december: “Beste heer Koene, Deze brief bevat je zorgpas en eventueel de passen voor de personen die je hebt meeverzekerd.” Met een ‘vriendelijke groet!’ van Petra van Holst, directeur ziektenkosten van Ditzo. Fijn, de last minute overstap naar een andere ziektenkostenverzekering is bevestigd. Wel gek dat ze bij Ditzo niet zeker weten of Alexander nog andere personen heeft mee verzekerd, maar goed. Het is natuurlijk maar een half-gepersonaliseerde brief. Je kunt toch niet verwachten dat Petra elke klant echt kent en elke brief controleert en met de hand ondertekent. Op 31 december valt de tweede brief op de mat. “Geachte heer Koene, bij deze brief ontvangt u uw nieuwe combipas.” Afzender: Petra van Holst, directeur ziektenkosten van De Amersfoortse. Dit keer met een formelere vriendelijke groet.
Profit is my Purpose
We gebruiken in het brand marketing vak veel termen die nogal verwarrend zijn voor niet-ingewijdenen. En bovendien hebben veel termen nogal wat overlap in hun betekenis. De laatste jaren hebben een aantal mooie nieuwe termen ons vak verder verrijkt. Ik heb het hier specifiek over de positieve ontwikkeling dat meer organisaties steeds vaker aandacht geven aan hun maatschappelijke rol. Ik denk aan termen als 'Purpose', 'Why' (Uit de Gouden Cirkel van Simon Sinek), 'High Ideals' (van Jim Stengel) of de Social Mission van Unilever.
Eerlijke marketing een illusie? Is marketing nog ethisch?
Eerlijke marketing, is dat een illusie? Marketing en communicatie is verworden tot een industrie die mensen aanzet tot kopen. Alles is daarbij toegestaan als het maar binnen de wet is. Is dat wel zo?
Not money but purpose, stupid. What about the bottom line?
Are we in business for the money? Are the numbers more important than the purpose? Are humans a means for production? Is all we do justified by the bottom line? Are brands mere constructs to sell more? Since when did business forget we are human?
Boost your culture!
Op zoek naar een wervelend event om je waarden te activeren? Zijn missie, visie en kernwaarden bepaald en moeten ze gaan leven? Of staan ze nog in de steigers en moeten ze worden herijkt of verrijkt? Sta je voor de uitdaging om een nieuwe strategische koers te gaan varen? En wil je met je medewerkers de dialoog aangaan over het bestaansdoel?